halbtrocken
Weinbau Areál Pod sklepy - weitere weine
Land: Tschechische Republik
Weinbau(unter)gebiet: Slovácko
Weinsorte: Grauburgunder
Alkohol: 13.00 %
Restzucker: 6.20 g/l
Säure: 6.50 g/l
Barva: zlato-žlutá barva.
Vůně: jemná odrůdová až neutrální vůně.
Chuť: Plná, kořenitá a extraktivní, často se zbytkovým cukrem. Mladá vína vykazují někdy vyšší kyselost.
Odrůda je vhodná pro dobré polohy , kde dává každoročně surovinu k získávání vína s přívlastkem. Má-li být víno odrůdové a kvalitní, je nezbytné dosáhnout minimální cukernatosti 18 °NM. Ve velmi teplých ročnících může mít málo kyselin. Při zpracovávání se nesmějí hrozny nechat dlouho zakvášet, jinak se vyluhuje příliš barviva. V některých oblastech, např. Murfatlar, na Krymu a v Bádensku se získávají pozdní sběry s vysokým zbytkem nezkvašeného cukru. Vína pak mají chlebnaté tóny připomínající tokajské výběry. Z toho důvodu se používalo v Alsasku pro název odrůdy synonymum Tokyaer.
Vhodnost k pokrmům:
Maso, ryby: suchá vína k výraznější úpravě drůbeže, uzený losos.
Ostatní: hutné polévky, sladká vína k dezertům.