dry
Winery Badia a Coltibuono - more wines
Country: Italy
Wine district: Toscana
Variety: Cuvée
Variety 1: Sangiovese 90%
Variety 2: Canaiolo 10%
Barrique
Odrůdové složení je 90% Sangiovese s přidáním 10% odrůdy Canaiolo.
Expozice vinic je na jiho-západ v nadmořské výšce 350 metrů nad mořem.
Půda je převážně jílovitá s vápencovým podložím skal. Vinice kde se pěstují hrozny výhradně pro riservu dosahují stáří 35 let. I u tohoto vína je samozřejmostí zcela ruční a tříděný sběr, který začíná v první polovině měsíce října.
Macerace na slupkách je nejméně po dobu tří týdnů, zrání probíhá ve francouzských a rakouských sudech různých velikostí nejméně po dobu 24 měsíců. Než víno putuje k zákazníkovi, musí ještě nejméně 4 měsíce zůstat v láhvi. Roční produkce je maximálně 14.000 kusů. Vhodné i k delšímu uložení.
Barva je intenzivní, hluboká rubínová. Vůně převládá po červeném ovoci, višních, muškátovém oříšku a černém pepři. Teplé a přiměřeně měkké na patře, v závěru je elegantní a velmi svěží s vyzrálou tříslovinkou.
Teplota podávaní je doporučená na 18°C.