Adress: Klobouček 43, 641 00 Brno
Country: Czech Republic
internet: http://www.drapalovoslamovevino.cz
Wine district: Velké Pavlovice
wines
Počátky mého vinařství sahají do roku 1980, kdy jsem začal vyrábět první vína. Stále mě lákala myšlenka vyrábět něco nového. Od roku 2003 jsem začal vyrábět slámová vína ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd. Tato kategorie byla u nás nová. Lákali mě nové možnosti výroby vína a objevovat cesty ke zlepšení kvality slámových vín. Ve svém podniku zpracovávám hrozny od svých stálých dodavatelů. Hrozny se sbírají ručně. Cukernatost hroznů při sběru se pohybuje v rozmezí 20 až 24° ČNM. Po sklizni hrozny leží (v poslední době používám způsob zavěšení) 4 až 5 měsíců na rákosových roštech. Počas ležení se hrozny pečlivě kontrolují a nahnilé bobulky jsou odstraněny. Při následném lisovaní se u takto ošetřených hroznů pohybuje cukernatost v rozmezí 40 až 50° ČNM. Vína nechávám vykvasit na 10 až 12 obj.%, bezcukerný extrakt se pohybuje v rozmezí 50 až 80 g/l. Podle mé zkušenosti vína těchto parametrů jsou stabilní a mají předpoklad pro dlouhé uskladnění ve sklepě. Vína lahvuji po dvou létech od výroby do lahví o objemu 0,2l (na přání zakazníků je možné lahvovat i do lahví 0,35l). Roční produkce se pohybuje okolo 20 000 lahví vína.
Slámové víno
none
Slámové víno
Velké Pavlovice
Slámové víno
none
Slámové víno
Mikulov
Slámové víno
Velké Pavlovice
Slámové víno
Velké Pavlovice
Slámové víno
Mikulov
Slámové víno
Another
Slámové víno
Mikulov
Slámová vína jsou drahá, ale pijí se v malém množství a vydrží dlouho. Pokud takové víno chceme déle archivovat, doporučuje vinař Oldřich Drápal zakoupit láh...