Adress: S. Vincenzo a Torri (Firenze)
Country: Italy
internet: http://www.uggiano.it
Wine district: Toscana
wines
The only Italian wine which can boast to have a very sound tradition is, without any doubt, the CHIANTI. In fact this wine was produced and commercialised abroad with success by the Florentine patriarchal families already in the XIV century.
Next to Montespertoli castle, in a majestic context of monasteries, churches, country houses and villas, rise the Azienda Uggiano's cellars. The vineyards of the Company spread out along the slopes which join the village of Montespertoli with Montagnana, San Casciano V.P. and San Vincenzo a Torri, at an altitude of 250-300 m. above sea level.
Eighty percent of the UGGIANO’s production is served at the finest restaurants in the world and the wines are always synonymous of quality, being a testimony of the tradition and of the riches of the territories where this marvellous wine takes life.
The Azienda Uggiano offers 1st Class wines, bottled after at least 12 months of preservation in oak barrels, traditional oak casks or in stainless steel tanks until the bouquet reaches the right point of aging. The wines are constantly controlled in order to keep under observation the sensory characteristics.
Doctor Losapio, expert connoisseur of both Italian and French wines, manages a staff of enologists in charge of the Chianti production which hold true to the traditional methods. Moreover, the Azienda Uggiano's wines reach an alcohol level inferior to the average ( 12/12,5° instead of 13/14°). By making wine with a lower alcohol level, one can enjoy our products both in professional and social settings, because they possess a more intense fruity bouquet without the possible negative effects on digestion, that come with high alcohol level.
Žádné jiné italské víno nemá takovou fascinující tradici jako Chianti. Přestože tento region nyní experimentuje s odrůdami Cabernet Sauvignon a Merlot, zůstává stále věrný pěstování a výrobě vín Chianti, která přetrvává již od 14 století. Vinařství Uggiano leží severozápadně od Florencie (Firenze) v kopcích mezi kláštery, kostely, rustikálními vilami a olivovými háji mezi vesničkami Montepertoli a San Vincenzo najdete vinice tohoto vinařství. Nadmořská výška je 250-300 m. Vinice jsou osázeny z 90% odrůdou Sangiovese a 10% Canaiolo. Průměrná výnosnost je 5000 l vína na hektar. Vína Uggiano vyrábí tým oenologů pod vedením pana Giuseppe Losapia ,který získal vinařské vzdělání na prestižní francouzské univerzitě a vína vyrábí již 35 let. Jeho vína mají raději nižší obsah alkoholu (12-12,5% namísto obvyklých 13-14%) což zdůraznuje ovocný chrakter ve vůni i v chuti vín.
Koncept výroby: Vína z regionu Chianti jako Chianti DOCG, hianti Classico, Chianti Colli Fiorentini a Sangiovese jsou vyráběna podle tradičních toskánských postupů s přidáním sušených hroznů a následného druhotného kvašení. Po vykvašení vyzrávají v dubových nádobách obsahu 2000-3000 l nebo v nerez tancích.
Vína řady reserva vyzrávají v barikových sudech 225 l vyrobených z francozského dubu. Vína Cabernet sauvignon a Merlot (tzv Supertuscany) zrají ve zcela nových sudech zatímco vína Chianti reserva používají starší barikové sudy. Doba zrání je min 12 měsíců. Téměř 80% produkce vín vinařství Uggiano je dodáváno do restaurací celého světa.