Adress: Valtice, Sobotní 116
Country: Czech Republic
internet: http://svisv.cz/
Wine district: Mikulov
wines
Do roku 1965 byly hrozny zpracovávány ve sklepě „ Pod starou ředitelnou", ve sklepu původního kláštera. V 60. letech 20. století s rozvíjejícím se vinohradnictvím a vinařstvím vyvstala potřeba moderního sklepního školního hospodářství, které by odráželo trendy v tehdejším vinařství. Bylo rozhodnuto uzpůsobit těmto požadavkům sklep na ulici K Venerii, který původně užíval řád milostrdných bratří.
Moderní sklepní hospodářství střední vinařské školy, jak jej znají návštěvníci v dnešní podobě bylo vybudováno až po vytunelování a totální devastaci v letech 1996-2002.
V lednu 2002 byla započata úprava interiéru. Po nezbytných stavebních úpravách, byla technologie osazena v prosinci 2002 a lednu 2003. Financování zajistil zřizovatel školy – Jihomoravský kraj a to částkou 5 mil. Kč.
Jedna z hlavních šíjí byla vybavena kvasnou technologií o kapacitě 80 tis. litrů, z toho 1/3 jsou chlazené nádoby.
Základem je 16 ks vestavěných tanků o objemu 3 tis. litrů, z toho 8 ks je půlených, a dále je doplňují tisícilitrové nádoby válcovitého a oválného typu.
Na výrobu červeného vína jsou zde 2 ks vinofikátorů s mechanickým ponořováním kvasného koláče, míchadlo je poháněno pneumaticky. Rovněž ve vinofikátorech je kvasný proces teplotně řízený - jak míchání, tak řízení teploty je zajištěno elektronicky. Třetí vinofikátor je pro karbonickou maceraci o objemu 5 tis. litrů.
Funkční a moderní sklepní hospodářství je pro vinařskou školu klíčové a účelové pracoviště, protože s moderností technologického zařízení koreluje úroveň budoucích sklepmistrů.
V současné době je filozofie firmy soustředěna na výrobu vysoce kvalitních bílých a růžových vín, která jsou určena výhradně pro gastronomii. Červené víno tvoří pouze 10% roční produkce. Vinařská škola vyrábí víno z hroznů vypěstovaných ve vlastních vinicích, které se rozprostírají pouze v katastru města Valtice. Roční produkce je 50 tis. lahví. Vzhledem k vysoké poptávce o školní vína, plánujeme do dvou let produkci minimálně zdvojnásobit.