suché
Vinařství Badia a Coltibuono - další vína
Stát: Itálie
Oblast (podoblast): Toskánsko
Odrůda: Sangiovese
Barrique
Hrozny z Montebello a Argenina vinic, které byly vysázeny bezprostředně po 2. světové válce produkují zcela vyjímečné hrozny Sangiovese, jsou určené pouze pro výrobu tohoto vína.
Jednoodrůdové víno 100% Sangiovese.
Toto víno bylo vyrobeno na počest a v souladu s tradicí a filozofií tohoto vinařství, která sahá až do středověku. Vyrábí se pouze v nejlepších ročnících a opět je to certifikovaná bioprodukce.
Expozice vinic je na jihozápad v nadmořské výšce 350 metrů. Samozřejmostí je tříděný ruční sběr, který začíná v první polovině měsíce října. Macerace na slupkách probíhá 4 až 5 týdnů. Víno zraje v francouzkých barique po dobu nejméně 12 měsíců, pak ještě 6 měsíců v láhvi. Velice limitovaná výroba – 6.000 láhví.
Barva je tmavě rubínová s odstíny fialové. Velmi intenzivní vůně po balsamicu, koření, červeném ovoci, hřebíčku a vanilce. Na patře odhaluje své velké struktury, suché a pikantní, které je podpořeno vyváženou kyselinkou. Víno s velkým potencionálem stárnutí, vhodné k archivaci.