Cigalus blanc 2007 Vin de Pays
dry
Winery Gérard Bertrand - more wines
Country: France
Wine district: Languedoc
Variety: Cuvée
Variety 1: Sauvignon 10%
Variety 2: Chardonnay 70%
Variety 3: Viognier 20%
Alcohol: 14.50 %
Barrique
Víno z vinic ležících na jílu a vápenci. Je vyráběno na principech biodynamiky tak aby maximálně vyjadřovalo potenciál terroiru, z kterého pochází. Gerard Bertrand v tomto víně kombinuje tradiční vinařské postupy Francie s moderním stylem mezinárodně oblíbených odrůd. Sklizeň vína probíhá od 15 do 30 září. Nejdříve se sklízí sauvignon blanc, který vínu dodává svěží kyseliny. Následně pak hrozny Chardonnay, až dosáhnou plné zralosti. A nakonec přichází Viognier, které tradičně dozrává později. 70% vína fermentuje v nových francouzských dubových sudech, zbylých 30% v nerezovém tanku. Řízená teplota mezi 18° a 20° zachovává ve víně svěžest a ovocné aroma. Víno následně zraje 8 měsíců s častou "batonáží" - promícháváním v části zrající v sudech. Následně je víno zceleno, dále necháno zrát dohromady a následně nalahvováno. Světle žlutá barva se zelenkavými odlesky. Vůně plná bílých květů, citrusů společně s broskemi, meruňkami a grepy s dotekem medu. Chuť plná ale jemná, stále si zachovávající svěžest. Jen malý nádec vanilky a tropického ovoce. Dlouhá svěží dochuť.